13 procent meer woonleningen naar nieuws overzicht

06 November 2018

In het voorbije, derde trimester van 2018 werden er 62.500 hypothecaire kredieten afgesloten voor een totaalbedrag van iets meer dan 8,5 miljard euro. Herfinancieringen zijn hierin niet inbegrepen.

Het gaat om een stijging van het aantal verstrekte woonleningen met 13 procent ten opzichte van het derde trimester van vorig jaar. In ontleend bedrag was het zelfs 18 procent meer.

Dat blijkt uit de statistieken inzake hypothecair krediet die de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) vandaag heeft gepubliceerd.

‘De lage rentevoeten blijven een sterk ondersteunend effect hebben op de aanvragen voor nieuwe woonkredieten en op de kredietverlening zelf', stelt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet.

Maar er is nog een verklaring: de aanpassing van de registratierechten, vanaf 1 juni, voor de aankoop van een woning in Vlaanderen. Die nakende belastingverlaging maakte dat veel kandidaat-kopers hebben gewacht tot in het derde trimester om de deal te bezegelen en een lening af te sluiten. ‘De afwachtende houding van de consument in het tweede trimester is volledig gecompenseerd in het derde trimester’, aldus Van Bulck. ‘In het derde trimester werden voor 12,3 miljard euro aan nieuwe kredietaanvragen gedaan.’

Lening van 160.000 euro
Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning steeg in het derde trimester verder, tot bijna 160.000 euro. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet daalde lichtjes, tot ongeveer 170.000 euro. Het gemiddelde bedrag van de kredieten voor aankoop plus verbouwing steeg fors tot 197.000 euro.

Ongeveer 7 op de 10 kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet (met rentevastheid gedurende minimum 10 jaar). Het marktaandeel van kredieten met een jaarlijks veranderlijke rentevoet blijft stabiel rond 8 procent van het totaal.

 

Bron: De Standaard

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons