Een kangoeroewoning: dit zijn de regels naar nieuws overzicht

12 Maart 2018

Bij een kangoeroewoning moet ik altijd denken aan … een kangoeroe met een buidel. En net dat is het, een woning met daarin een kleinere, tweede wooneenheid, ja hoor, je dacht het al, de buidelwoning. De bekendste vorm van kangoeroewonen is de zorgwoning. In dat geval trekt een oudere persoon of persoon met beperking in bij z’n familie, vaak de kinderen. Er wordt een aparte woonruimte voorzien, zodat ieder z’n eigen ding kan doen. Een goede combo: je behoudt je zelfstandigheid, maar er is altijd wel iemand in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Of omgekeerd, een lieve oma of opa die een keertje de kids kan opvangen. Ideaal en everybody happy!

Regels

Met een kakofonie aan huizen in alle maten en vormen zou je bijna denken dat er in België geen bouwvoorschriften zijn. Toch is het wel zo, en dat geldt ook voor kangoeroewoningen. Zomaar even twee wooneenheden op één stuk grond neerpoten, vergeet het maar.

  • Mag het wel: vraag bij je gemeente na of je op het stuk grond wel een kangoeroewoning mag bouwen. Wat zijn de stedenbouwkundige voorschriften en wat zegt de verkavelingsvergunning?
  • Vergunning en meldingsplicht: je hebt een stedenbouwkundige vergunning nodig om het huis te bouwen en moet hierbij beroep doen op een architect. Gaat het om een zorgwoning dan ben je verplicht dit te melden aan de gemeente. Zorgwoningen zijn de meest geregelde vorm van kangoeroewonen:
              - Er mogen hoogstens 2 personen in de zorgwoning wonen, waarvan 1 van beide zorgbehoevend of ouder dan 65 is.
              - De buidelwoning mag maximaal ? van de woning in beslag nemen en moet 1 geheel vormen met de rest van de woning.
              - Er mag maar 1 persoon of entiteit eigenaar zijn van de volledige woning.

Praktisch

Architecten en bouwfirma’s met ervaring in nieuw te bouwen kangoeroewoningen zijn eerder dungezaaid, lijkt wel. Het voordeel van een nieuwbouwkangoeroewoning is dat je op voorhand de tijd kan nemen om over alles na te denken en zo jullie ideale huis te (laten) bouwen. Stof om over na te denken:

Indeling:
Hoe deel je de twee woonunits op? De meest logische plaats voor een zorgwoning is de gelijkvloerse verdieping: makkelijke toegang en geen trappen, handig voor een persoon op leeftijd of met een fysieke beperking. Ook moet je nadenken over voldoende privacy voor beide units? En hoe voorkom je dat je huis eruitziet als een plakwerkje van twee verschillende woningen?

Voorzieningen:
Afhankelijk van hoe jullie de kosten voor water, elektriciteit en verwarming willen verdelen, kan je al dan niet voor aparte tellers kiezen. Maar ook qua inrichting is het goed om stil te staan bij de noden van de verschillende bewoners, bijvoorbeeld een inloopdouche, toegang voor een rolstoel, …

Wat met later:
Het komt niet meteen in je op, maar het is wel een factor om mee op te nemen bij het ontwerp van jullie kangoeroewoning. Wat als de buidelwoning niet langer nodig is? In dat geval is het handig om na te gaan hoe je het huis zo eenvoudig mogelijk kan omvormen tot een eengezinswoning. Je moet dit dan ook melden aan je gemeente.

 

En voor de rest

De gouden regel van een kangoeroewoning is: goede afspraken maken. Willen we samenwonen onder één dak en hoe pakken we dat aan? Ga op zoek naar een architect die met jullie wilt meedenken en het project wilt uitwerken. Kangoeroewonen in België is nog niet zo goed geregeld qua wetgeving. Daarom kan het geen kwaad om eens bij je notaris te informeren hoe jullie dit samenwonen best aanpakken. Wie wordt er eigenaar van de woning? Betaalt de ene huur aan de andere?

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons